...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Serniki

środa, 20 czerwca 2012

Składniki na spód:

  • 200 g masła
  • 250 g herbatników ( użyłam McVitie's Digestives )

 

Składniki na ser:

  • 800 g sera białego trzykrotnie mielonego ( lub z wiaderka )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka ekstraktu z wanilii

poza tym 400 g truskawek i cukier puder do oprószenia ciasta.

 

Herbatniki rozkruszamy i mieszamy mikserem z roztopionym masłem. Masą wykładamy tortownicę o średnicy ok 25 cm i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii, a następnie powoli dodajemy ser wciąż ucierając. Na koniec dodajemy budyń w proszku. Masę serową wylewamy na spód z ciastek a na wierzch układamy jedna przy drugiej przekrojone na pół truskawki. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę.

Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki...lepiej smakuje, kiedy postoi kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

piątek, 15 czerwca 2012

To mój "najulubieńszy" sernik...zawsze jestem pierwsza w kolejce do niego:) wspaniały kremowy smak sera z kokosową nutą, kakaowe ciasto, pychota.. przepis jest niezawodny, za każdym razem ciasto jest udane.

 

 


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • aromat rumowy

 

Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowe ) zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną trochę mniejszą, i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.

 

Składniki na ser:

  • 1 kg sera białego, dwukrotnie lub trzykrotnie mielonego ( może być gotowy ser z wiaderka )
  • 100 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy ( lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej )
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • aromat kokosowy ( lub śmietankowy, migdałowy )

 

Margarynę ucieramy z cukrem, po czym dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Tak samo postępujemy z serem, dodajemy po jednej łyżce powoli miksując. Następnie dodajemy budyń, mleczko kokosowe, wiórki i aromat. 

Z białek ubijamy pianę i dokładamy do masy serowej po trochu delikatnie mieszając.

Dużą formę ( 26x37 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, wylewamy na to serową masę i na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową, żeby nie spiekło się zbytnio z góry. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut ( zdejmując z niego wcześniej folię ), następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy powoli wystygnąć. 

Sernik najlepszy jest na drugi dzień... wierzch posypujemy cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.