...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Wytrawne wypieki

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Na takie bułeczki natknęłam się w pewnym supermarkecie. Jako że nie mam do niego po drodze i nie będę miała okazji kupić ich ponownie pomyślałam, że mogę zrobić je sama:) Przepis na ciasto zaczerpnęłam z blogu http://kreacjawkuchni.blogspot.co.uk/2011/03/vegans-rocks-pizza-rolls.html, gdzie znalazłam podobne bułeczki.

 

Ciasto:

  • opakowanie drożdży w proszku (7 g)
  • 2 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 1 - 1 1/2 szklanki ciepłej wody

 

Oba gatunki mąki i drożdże mieszamy i przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy oliwę i sól, a następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na ok. godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy wg własnego uznania. Ja przygotowałam zwyczajny pomidorowy z ziołami, czosnkiem i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.

 

Po wyrośnięciu ciasta, formujemy je  w długi prostokąt ok 20cm x 10cm, podsypując mąką, żeby nie przywierał do stołu. Smarujemy sosem całą powierzchnię i posypujemy startym serem ( 100 -150 g ). Jeśli mamy ochotę możemy posypać drobno pokrojoną szynką, oliwkami lub innymi dodatkami, które zazwyczaj dodajemy do pizzy.

Kroimy ciasto wzdłuż krótszego brzegu i zwijamy luźne ślimaczki. Układamy w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą. Pieczemy w 200 st. C ok. 20 - 30 minut.