...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Chleb i Bułki

wtorek, 05 czerwca 2012

Chlebek, który może mieć wiele różnych smaków... w zależności od dodatków, jakie dodamy... do swojego dodałam otręby i ziarna słonecznika, które można zamienić na inne składniki. 

 

  • 1/2 kg mąki (najlepiej razowej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki soli
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 100 g słonecznika
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru

 

W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Po wyrośnięciu rozczynu wlewamy wodę oraz pozostałe składniki i ugniatamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do formy posmarowanej olejem lub formujemy dwa mniejsze bochenki i układamy je na silikonowej macie. Wierzch możemy posypać ziarnami sezamu lub słonecznika. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy w 200 st. C przez 40 minut, aż chleb mocno zbrązowieje. Jeśli pieczemy w foremce możemy potrzebować na to więcej czasu (ok. godziny). Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratę, żeby odparował.