...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Sałatki

środa, 30 maja 2012

Wspaniała jako przystawka lub lekka kolacja. Niezwykłe połączenie owoców i mięsa, do którego zawsze podchodziłam z dystansem i tym razem zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 250-300g świeżych truskawek
  • 200g fety
  • 100g rukoli
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • płatki czerwonej papryki lub pęczek szczypiorku do obtoczenia sera
  • 8 łyżek oliwy
  • 5 łyżek octu z białego wina
  • olej do smażenia kurczaka
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

 

Umyte i osuszone filety kroimy w nieduże kawałki, solimy i smażymy na oleju. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Rukolę układamy na talerzach. Pozbawione szypułek truskawki kroimy na kawałki i układamy na rukoli razem z kurczakiem. Pokrojoną w kostkę fetę obtaczamy w płatkach papryki (jeśli lubimy pikantne smaki) lub w drobno posiekanym szczypiorku (jeśli wolimy łagodniejszą wersję). Układamy na sałatce i delikatnie mieszamy.

Ocet mieszamy z oliwą i miodem. Polewamy sosem sałatkę a na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Inspiracja: magazyn "Dobre Rady"