...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Zupy

piątek, 01 czerwca 2012

Składniki:

  • pęczek młodych buraczków z nacią
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok 2,5 litra bulionu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • ok 80 g śmietany 30%
  • 100 g sera feta

poza tym młode ziemniaki, łyżka masła i świeży koperek.

Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa wraz z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Pokrojone buraczki dorzucamy do zupy, a po 5 minutach pokrojoną botwinkę. Odlewamy 1/3 szklanki zupy i po schłodzeniu mieszamy z mąką, następnie ze śmietaną i dolewamy powoli do zupy,żeby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlewamy porcje do miseczek i  do każdej skruszamy fetę. Posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i  posypanymi koperkiem.

 


niedziela, 27 maja 2012

Składniki:

  • 500g szparagów
  • 3 średnie ziemniaki
  • duża marchewka
  • biała część z dużego pora
  • 30g masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 100ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki do posypania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końce. Pędy kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 500ml posolonej wody z dodatkiem cukru i połową soku z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min. Szparagi odcedzamy, zachowując wywar. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę, pory tniemy w drobne paski. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy przez 5 minut. Oprószamy  mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dolewamy wywar z gotowania szparagów i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do śmietany dolewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i reszta soku z cytryny. Wkładamy szparagi i podgrzewamy.  


Tagi: szparagi
21:15, rozmaryn_ka , Zupy
Link Komentarze (2) »