...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Muffinki i Babeczki

poniedziałek, 09 lipca 2012

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru + 2 łyżeczki do posypania
  • 2 jaja
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Do miski wkładamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski. Kawę mieszamy z łyżeczką gorącej wody i dodajemy do jednej części ciasta. Używając łyżeczki wypełniamy papierowe foremki ciemną i jasną masą. Wierzch pokrywamy płatkami migdałów  i posypujemy cynamonem zmieszanym z 2 łyżeczkami cukru pudru.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

Inspiracje: "200 cupcakes" Joanna Farrow

 

 

środa, 23 maja 2012

Składniki na 14 babeczek:

  • 80g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100g drobinek czekoladowych
  • 50g drobno posiekanych orzechów

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Roztopione i przestudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki suche, po czym łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy i delikatnie mieszamy łyżką. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy babeczki na kratkę, aby odparowały.

zmodyfikowany przepis z książki "200 cupcakes"