...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Przystawka

piątek, 06 lipca 2012

 

Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie młodych ziemniaczków. Smakują prawie jak te pieczone  w ognisku, urozmaicone jedynie zapachem czosnku i świeżego rozmarynu... Doskonałe do ryby, grillowanego lub pieczonego mięsa.

Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w posolonej wodzie, aż będą miękkie i odcedzamy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy ziemniaki wraz z kilkoma ząbkami czosnku ( czosnek w skórce rozgniatamy szerokim nożem na desce ) oraz gałązką świeżego rozmarynu. Podsmażamy, aż skórka ziemniaków będzie mocno spieczona. Przed podaniem doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

 

wtorek, 19 czerwca 2012

Te pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do ryby lub kurczaka. Alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pomidorowego puree
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • świeża pietruszka do posypania
  • sól i pieprz

 

Obrane i pokrojone w duże kostki ziemniaki gotujemy w wodzie przez 5 minut.

Paprykę podsmażamy na patelni aż będzie mocno brązowa, następnie mieszamy ją razem z oliwą i puree. Odcedzone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pokrywamy je przygotowaną pastą. Zgniatamy czosnek w skórkach szerokim nożem i układamy je między ziemniakami. Posypujemy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem.

Pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut ( aż będą mocno spieczone i miękkie w środku ). 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki polewamy sokiem z cytryny i z powrotem wkładamy do piekarnika. 

Ziemniaki podajemy posypane świeżą pietruszką. Jeśli chcemy dodać potrawie pikanterii możemy zastąpić smażoną paprykę ostrą papryką.

 


wtorek, 29 maja 2012

Składniki na 4 porcje:

400g szparagów

Ciasto:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 40g masła
  • 120g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • olej

Sos:

  • 50g masła
  • 40g mąki
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100g ementalera
  • sól i pieprz

Miksujemy mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli, po czym odstawiamy na pół godziny. Pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, parmezan i roztopione masło dodajemy do ciasta, mieszamy i smażymy naleśniki. 

Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy śmietanę z tartym serem, pieprz i sól. Podgotowujemy chwilę.

Szparagi obieramy, zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy i po kilka owijamy naleśnikami. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy  w 180 st. C przez 15 min. Po tym czasie zalewamy sosem i zapiekamy, aż wierzch się zarumieni.

magazyn: "kobieta i kuchnia"

 


sobota, 19 maja 2012

Zamiast standardowych i oklepanych sałatek do obiadu lub jako pomysł na kolację bądź przystawkę... Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego:)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • żółta papryka
  • puszka pomidorów (odsączona z soku)
  • 250 g mozzarelli
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
  • łyżka oliwy i łyżka masła
  • starty parmezan i bułka tarta do posypania wierzchu bakłażanów

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 30 min, aż pojawi się sok. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz pomidory, doprawiamy ziołami i przyprawami. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.

Kuchennym ręcznikiem osuszamy bakłażany z soku, układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wypełniamy nadzieniem (bakłażany można podlać odrobiną sosu z nadzienia). Wierzch posypujemy parmezanem, a następnie bułką tartą i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w 200 st. C.