...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Deser

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Składniki na 8 naleśników:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 250 g truskawek
  • serek waniliowy (ok. 300 g)
  • olej do smażenia

 

Roztrzepane jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Wsypujemy mąkę zmieszaną z cukrem i kakao. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy trochę wody.

Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Owoce kroimy na plasterki.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem - najlepiej, jeśli użyjemy do tego pędzla. Na patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki.

Każdy naleśnik smarujemy waniliowym serkiem, układamy na nim truskawki i składamy. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym. Jednak najlepsze są polane syropem klonowym.

inspiracje: magazyn "Dobra Kuchnia"

 

 

                                                    

niedziela, 13 maja 2012
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajo
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

  • 160g dżemu malinowego
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • kilka listków świeżej mięty
  • ok. 300g mrożonych malin

 

Przygotowujemy ciasto na naleśniki i odstawiamy na kilka minut. Na oleju smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Dżem mieszamy z imbirem, cukrem i niewielką ilością posiekanej mięty, zagotowujemy. Do gorącej masy dodajemy zamrożone maliny, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Smarujemy naleśniki ciepłym dżemem i zwijamy.

Pomysł zaczerpnięty z magazynu "Sól i Pieprz"