...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Dania główne

piątek, 06 lipca 2012

Składniki:

  • 4 filety z łososia ( ok. 200 g każdy )
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml białego wina
  • wiązka koperku
  • wiązka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 plastry limonki

 

Masło mieszamy z żółtkiem, drobno posiekaną zieleniną i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem układamy filety i smarujemy wierzch ziołowym masłem. Do naczynia z rybą wlewamy wino i dodajemy plaster limonki do każdej porcji.

Rybę pieczemy przez 30 - 35 minut w 110 st. C, następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C na kolejne 5 minut.

 

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Składniki na marynatę:

  • ok. 150 g suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • łyżka kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

poza tym potrzebujemy całego kurczaka ok. 1,5 kg i rękaw do pieczenia.

Do miski wkładamy suszone pomidory i wlewamy zalewę ze słoiczka ( ja miałam ok. 100ml zalewy), dodajemy kapary, nieobrany i zmiażdżony szerokim nożem czosnek, igiełki rozmarynu, tymianek oraz pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynatą smarujemy kurczaka, w środku i pod skórą również, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kurczaka możemy zamarynować nawet dzień wcześniej. 

Umieszczamy mięso w rękawie i w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po godzinie przecinamy rękaw na środku i pieczemy przez kolejne 10 minut. Nożycami rozcinamy kurczaka na porcje.

 


 

czwartek, 14 czerwca 2012

Składniki:

  • ok. 700 g schabu (w plastrach o grubości ok. 1 cm)
  • 2 duże marchewki
  • ok. 150 g fasoli szparagowej
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka świeżej posiekanej pietruszki 
  • łyżka świeżo posiekanego kopru
  • olej do smażenia

 

Schab lekko rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące. Obsmażamy z obu stron na patelni i przekładamy do szerokiego garnka. Marchew kroimy w krążki, fasolę na mniejsze części a ziemniaki w kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, paprykę w proszku, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem tak, aby nie zakrywał całkiem warzyw. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodajemy świeżą pietruszkę i koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy dodatkowo zrobić zasmażkę i zagęścić.

 


czwartek, 07 czerwca 2012

Jakże proste i szybkie danie o wytrawnym smaku. Gotowe w 30 minut... Jedno z moich ulubionych:) Zawsze podaję z ryżem z dodatkiem masła i parmezanu, jednak doskonale pasuje również do makaronu. 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • mąka ( ok. 3 łyżek)
  • oliwa z oliwek

 

Kurczaka kroimy w większą kostkę i obtaczamy w mące. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zmiażdżone nożem ząbki czosnku i mięso. Podsmażamy ok. 5 minut, po czym podlewamy winem i dodajemy zioła. Następnie zalewamy bulionem i dusimy na najmniejszym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. W razie potrzeby doprawiamy solą.  

Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

 

piątek, 25 maja 2012

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki różnych posiekanych ziół (pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk)
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej do blachy

 

Paprykę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy, suszone pomidory również kroimy i wsypujemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, jajka, zioła i doprawiamy do smaku. Z mięsnej masy formujemy kotleciki i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 185 st.

Kotleciki podajemy z sosem, który przygotowujemy następująco: przeciśnięty czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem.

Pikantne kotleciki z papryką: taką wersję uzyskamy dodając dodatkowo do mięsa papryczkę chilli, która również drobno siekamy lub zastępując słodką paprykę w proszku ostrą papryką.


poniedziałek, 21 maja 2012

Niezwykle szybkie i łatwe danie. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i nadziewanym bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • czerwone pesto (ok. 4 łyżeczek)
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • olej do smażenia

Filety rozbijamy lekko tłuczkiem i obsmażamy na mocnym ogniu (ok. 1 min. z każdej strony). Jedną stronę podsmażonego kotleta pokrywamy pesto i całość owijamy szynką. Zazwyczaj wystarczają 2 plastry, jednak tym razem filety były tak duże, że potrzebowałam 3 plastry szynki. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25min. Można je ułożyć w jednym naczyniu z bakłażanem. Radziłabym nie dodawać żadnych przypraw, ponieważ pesto i szynka mają ich w sobie wystarczająco. 


sobota, 19 maja 2012

Składniki na farsz:

  • 250g świeżego szpinaku
  • 250g twarogu
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól i gałka muszkatałowa
  • bułka tarta i jajko do obtoczenia

Smażymy naleśniki. Szpinak kroimy i smażymy na maśle, pod koniec dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy całe jajko i ser. Dokładnie mieszamy, rozkładamy na naleśnikach i formujemy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy.

wtorek, 15 maja 2012

Zainspirowana wizytą w pewnej pierogarni postanowiłam zrobić Swoje Pierwsze W Życiu Pierogi:) i...odniosłam sukces:) nie wiedzieć czemu, zawsze stroniłam od lepienia, które okazało się całkiem proste...

Ciasto na Pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów

Farsz:

  • 1kg świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3 kulki mozzarelli (x250g)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

 

Świeży szpinak dokładnie myjemy (możemy posiekać, ale niekoniecznie). Mrożony odmrażamy i odsączamy. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładamy szpinak, doprawiamy i smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy, aż się rozpuści. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Ugniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy cienkie placki i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, zlepiamy i odkładamy na oprószonej mąką deskę. Do wrzącej i osolonej wody, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy po kilka pierogów przez 5 minut.

Pierogi mocno smażymy na tłuszczu i podajemy z sosem czosnkowym.

Sos Czosnkowy: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 100 ml jogurtu naturalnego.


poniedziałek, 14 maja 2012
  • 250g wieprzowiny lub mięsa drobiowego 
  • 2 pory
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • sok i tarta skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka papryki w proszku (ostrej lub łagodnej w zależności od upodobań)
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

Oczyszczone pory kroimy w plasterki. Pokrojone w kostkę mięso obsmażamy na maśle.Dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody lub bulionu) i plasterki porów, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy przyprawami i dusimy ok 40 min, aż mięso zmięknie.

"Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska" m.caprari


niedziela, 13 maja 2012

To nic innego, jak pizza złożona w pieroga. Przygotowujemy więc ciasto na pizze, a środek wypełniamy ulubionymi dodatkami.

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250-300 ml wody lub mleka
  • czubata łyżeczka soli

Do dużej misy wsypujemy mąkę, w środek wkruszamy drożdże, posypujemy odrobiną cukru, zalewamy odrobina mleka i oprószamy mąką. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować nadzienie.

Nadzienie (przykładowe):

  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • 250g pieczarek
  • cukinia
  • mała puszka kukurydzy
  • 200g szynki 
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, przyprawa do pizzy
  • świeża bazylia i oregano
  • 250g mozzarelli
  • czerwone pesto (może być ze słoiczka)
  • 150 g sera żółtego

 Pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię i szynkę kroimy. Na maśle podsmażamy pieczarki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek i paprykę i smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię, pomidory,pieczarki oraz przyprawy, doprowadzamy do wrzenia a następnie dusimy na najmniejszym ogniu ok 20 min. Na koniec dodajemy szynkę i kukurydzę i odlewamy nadmiar sosu.

Ugniatamy ciasto ponownie i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placki o średnicy ok 20 cm, nakładamy sos  na połowę każdego, na sos kładziemy plastry mozzarelli i smarujemy je pesto, posypujemy żółtym serem. Zwijamy placek w pieroga i zawijamy brzegi, po czym odstawiamy na ok 20 min.Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika na 20-25 min. 

Do ciasta dodaję zioła prowansalskie, a wierzch calzone można posypać żółtym serem.


 
1 , 2