...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


poniedziałek, 21 maja 2012

Niezwykle szybkie i łatwe danie. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i nadziewanym bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • czerwone pesto (ok. 4 łyżeczek)
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • olej do smażenia

Filety rozbijamy lekko tłuczkiem i obsmażamy na mocnym ogniu (ok. 1 min. z każdej strony). Jedną stronę podsmażonego kotleta pokrywamy pesto i całość owijamy szynką. Zazwyczaj wystarczają 2 plastry, jednak tym razem filety były tak duże, że potrzebowałam 3 plastry szynki. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25min. Można je ułożyć w jednym naczyniu z bakłażanem. Radziłabym nie dodawać żadnych przypraw, ponieważ pesto i szynka mają ich w sobie wystarczająco. 


sobota, 19 maja 2012

Zamiast standardowych i oklepanych sałatek do obiadu lub jako pomysł na kolację bądź przystawkę... Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego:)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • żółta papryka
  • puszka pomidorów (odsączona z soku)
  • 250 g mozzarelli
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
  • łyżka oliwy i łyżka masła
  • starty parmezan i bułka tarta do posypania wierzchu bakłażanów

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 30 min, aż pojawi się sok. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz pomidory, doprawiamy ziołami i przyprawami. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.

Kuchennym ręcznikiem osuszamy bakłażany z soku, układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wypełniamy nadzieniem (bakłażany można podlać odrobiną sosu z nadzienia). Wierzch posypujemy parmezanem, a następnie bułką tartą i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w 200 st. C. 


Składniki na farsz:

  • 250g świeżego szpinaku
  • 250g twarogu
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól i gałka muszkatałowa
  • bułka tarta i jajko do obtoczenia

Smażymy naleśniki. Szpinak kroimy i smażymy na maśle, pod koniec dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy całe jajko i ser. Dokładnie mieszamy, rozkładamy na naleśnikach i formujemy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy.

wtorek, 15 maja 2012

Zainspirowana wizytą w pewnej pierogarni postanowiłam zrobić Swoje Pierwsze W Życiu Pierogi:) i...odniosłam sukces:) nie wiedzieć czemu, zawsze stroniłam od lepienia, które okazało się całkiem proste...

Ciasto na Pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów

Farsz:

  • 1kg świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3 kulki mozzarelli (x250g)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

 

Świeży szpinak dokładnie myjemy (możemy posiekać, ale niekoniecznie). Mrożony odmrażamy i odsączamy. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładamy szpinak, doprawiamy i smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy, aż się rozpuści. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Ugniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy cienkie placki i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, zlepiamy i odkładamy na oprószonej mąką deskę. Do wrzącej i osolonej wody, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy po kilka pierogów przez 5 minut.

Pierogi mocno smażymy na tłuszczu i podajemy z sosem czosnkowym.

Sos Czosnkowy: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 100 ml jogurtu naturalnego.


poniedziałek, 14 maja 2012
  • 250g wieprzowiny lub mięsa drobiowego 
  • 2 pory
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • sok i tarta skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka papryki w proszku (ostrej lub łagodnej w zależności od upodobań)
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

Oczyszczone pory kroimy w plasterki. Pokrojone w kostkę mięso obsmażamy na maśle.Dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody lub bulionu) i plasterki porów, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy przyprawami i dusimy ok 40 min, aż mięso zmięknie.

"Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska" m.caprari


niedziela, 13 maja 2012
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajo
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

  • 160g dżemu malinowego
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • kilka listków świeżej mięty
  • ok. 300g mrożonych malin

 

Przygotowujemy ciasto na naleśniki i odstawiamy na kilka minut. Na oleju smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Dżem mieszamy z imbirem, cukrem i niewielką ilością posiekanej mięty, zagotowujemy. Do gorącej masy dodajemy zamrożone maliny, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Smarujemy naleśniki ciepłym dżemem i zwijamy.

Pomysł zaczerpnięty z magazynu "Sól i Pieprz"


To nic innego, jak pizza złożona w pieroga. Przygotowujemy więc ciasto na pizze, a środek wypełniamy ulubionymi dodatkami.

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250-300 ml wody lub mleka
  • czubata łyżeczka soli

Do dużej misy wsypujemy mąkę, w środek wkruszamy drożdże, posypujemy odrobiną cukru, zalewamy odrobina mleka i oprószamy mąką. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować nadzienie.

Nadzienie (przykładowe):

  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • 250g pieczarek
  • cukinia
  • mała puszka kukurydzy
  • 200g szynki 
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, przyprawa do pizzy
  • świeża bazylia i oregano
  • 250g mozzarelli
  • czerwone pesto (może być ze słoiczka)
  • 150 g sera żółtego

 Pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię i szynkę kroimy. Na maśle podsmażamy pieczarki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek i paprykę i smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię, pomidory,pieczarki oraz przyprawy, doprowadzamy do wrzenia a następnie dusimy na najmniejszym ogniu ok 20 min. Na koniec dodajemy szynkę i kukurydzę i odlewamy nadmiar sosu.

Ugniatamy ciasto ponownie i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placki o średnicy ok 20 cm, nakładamy sos  na połowę każdego, na sos kładziemy plastry mozzarelli i smarujemy je pesto, posypujemy żółtym serem. Zwijamy placek w pieroga i zawijamy brzegi, po czym odstawiamy na ok 20 min.Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika na 20-25 min. 

Do ciasta dodaję zioła prowansalskie, a wierzch calzone można posypać żółtym serem.


piątek, 11 maja 2012

Przepis przywieziony z Libii przez mojego ojca, odgrzebany po latach...być może jest wiele modyfikacji tego przepisu, ale mocno wierzę, że ten jest najoryginalniejszy:) wyjątkowy rodzaj omletu w sam raz na śniadanie...

  • 2 duże cebule
  • 4 średnie pomidory
  • 6 dużych jaj
  • olej
  • sól, pieprz
  • świeżo posiekana pietruszka i koperek

Pomidory zalewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy (na głębokiej patelni) na oliwie 8 min, po czym dodajemy pomidory i smażymy kolejne 2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Na wierzch rozbijamy jaja, tak aby pokryły całą powierzchnię. Zostawiamy na bardzo małym ogniu dopóki jaja nie będą ścięte tak jak jaja sadzone. W razie przywierania do spodu, należy delikatnie podważyć, aby sok z pomidora spłynął na dno.

Poza podstawowymi przyprawami dodatkowo dokładam czubrycę pikantną, nadaje intensywniejszy smak i świetnie pasuje do pomidorów.


wtorek, 01 maja 2012

Sos bolognese:

  • 500g wołowego miesa mielonego
  • makaron lasagne
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty (200g) na wierzch lasagne

Beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2/3 l mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz

Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i razem smażymy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, dusimy na małym ogniu ok. 20min. Na koniec dodajemy świeże zioła i doprawiamy solą i pieprzem. 

W osobnym garnku przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy (na małym ogniu) i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, aby powstała gładka masa. Cały czas gotując, po trochu dolewamy mleko, energicznie mieszając. Sos gotujemy ok. 3min, powinien mieć konsystencję gęstą aczkolwiek lejącą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

W naczyniu żaroodpornym lub brytfance układamy warstwę makaronu, następnie warstwę sosu bolognese i warstwę beszamelu. Układamy kolejne warstwy (zazwyczaj układam tylko dwie warstwy, ale z podanej ilości składników spokojnie wyjdą 3). Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C na 30min.

Podajemy z sałatką. Moją ulubioną jest mix sałatkowy z pomidorkami koktajlowymi, polane oliwą z oliwek, doprawione świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

 


1 , 2 , 3