...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


czwartek, 07 czerwca 2012

Jakże proste i szybkie danie o wytrawnym smaku. Gotowe w 30 minut... Jedno z moich ulubionych:) Zawsze podaję z ryżem z dodatkiem masła i parmezanu, jednak doskonale pasuje również do makaronu. 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • mąka ( ok. 3 łyżek)
  • oliwa z oliwek

 

Kurczaka kroimy w większą kostkę i obtaczamy w mące. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zmiażdżone nożem ząbki czosnku i mięso. Podsmażamy ok. 5 minut, po czym podlewamy winem i dodajemy zioła. Następnie zalewamy bulionem i dusimy na najmniejszym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. W razie potrzeby doprawiamy solą.  

Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

 

wtorek, 05 czerwca 2012

Chlebek, który może mieć wiele różnych smaków... w zależności od dodatków, jakie dodamy... do swojego dodałam otręby i ziarna słonecznika, które można zamienić na inne składniki. 

 

  • 1/2 kg mąki (najlepiej razowej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki soli
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 100 g słonecznika
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru

 

W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Po wyrośnięciu rozczynu wlewamy wodę oraz pozostałe składniki i ugniatamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do formy posmarowanej olejem lub formujemy dwa mniejsze bochenki i układamy je na silikonowej macie. Wierzch możemy posypać ziarnami sezamu lub słonecznika. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy w 200 st. C przez 40 minut, aż chleb mocno zbrązowieje. Jeśli pieczemy w foremce możemy potrzebować na to więcej czasu (ok. godziny). Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratę, żeby odparował.

 

 

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Składniki na 8 naleśników:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 250 g truskawek
  • serek waniliowy (ok. 300 g)
  • olej do smażenia

 

Roztrzepane jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Wsypujemy mąkę zmieszaną z cukrem i kakao. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy trochę wody.

Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Owoce kroimy na plasterki.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem - najlepiej, jeśli użyjemy do tego pędzla. Na patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki.

Każdy naleśnik smarujemy waniliowym serkiem, układamy na nim truskawki i składamy. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym. Jednak najlepsze są polane syropem klonowym.

inspiracje: magazyn "Dobra Kuchnia"

 

 

                                                    

piątek, 01 czerwca 2012

Składniki:

  • pęczek młodych buraczków z nacią
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok 2,5 litra bulionu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • ok 80 g śmietany 30%
  • 100 g sera feta

poza tym młode ziemniaki, łyżka masła i świeży koperek.

Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa wraz z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Pokrojone buraczki dorzucamy do zupy, a po 5 minutach pokrojoną botwinkę. Odlewamy 1/3 szklanki zupy i po schłodzeniu mieszamy z mąką, następnie ze śmietaną i dolewamy powoli do zupy,żeby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlewamy porcje do miseczek i  do każdej skruszamy fetę. Posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i  posypanymi koperkiem.

 


środa, 30 maja 2012

Wspaniała jako przystawka lub lekka kolacja. Niezwykłe połączenie owoców i mięsa, do którego zawsze podchodziłam z dystansem i tym razem zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 250-300g świeżych truskawek
  • 200g fety
  • 100g rukoli
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • płatki czerwonej papryki lub pęczek szczypiorku do obtoczenia sera
  • 8 łyżek oliwy
  • 5 łyżek octu z białego wina
  • olej do smażenia kurczaka
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

 

Umyte i osuszone filety kroimy w nieduże kawałki, solimy i smażymy na oleju. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Rukolę układamy na talerzach. Pozbawione szypułek truskawki kroimy na kawałki i układamy na rukoli razem z kurczakiem. Pokrojoną w kostkę fetę obtaczamy w płatkach papryki (jeśli lubimy pikantne smaki) lub w drobno posiekanym szczypiorku (jeśli wolimy łagodniejszą wersję). Układamy na sałatce i delikatnie mieszamy.

Ocet mieszamy z oliwą i miodem. Polewamy sosem sałatkę a na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Inspiracja: magazyn "Dobre Rady"


wtorek, 29 maja 2012

Składniki na 4 porcje:

400g szparagów

Ciasto:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 40g masła
  • 120g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • olej

Sos:

  • 50g masła
  • 40g mąki
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100g ementalera
  • sól i pieprz

Miksujemy mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli, po czym odstawiamy na pół godziny. Pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, parmezan i roztopione masło dodajemy do ciasta, mieszamy i smażymy naleśniki. 

Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy śmietanę z tartym serem, pieprz i sól. Podgotowujemy chwilę.

Szparagi obieramy, zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy i po kilka owijamy naleśnikami. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy  w 180 st. C przez 15 min. Po tym czasie zalewamy sosem i zapiekamy, aż wierzch się zarumieni.

magazyn: "kobieta i kuchnia"

 


niedziela, 27 maja 2012

Składniki:

  • 500g szparagów
  • 3 średnie ziemniaki
  • duża marchewka
  • biała część z dużego pora
  • 30g masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 100ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki do posypania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końce. Pędy kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 500ml posolonej wody z dodatkiem cukru i połową soku z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min. Szparagi odcedzamy, zachowując wywar. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę, pory tniemy w drobne paski. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy przez 5 minut. Oprószamy  mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dolewamy wywar z gotowania szparagów i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do śmietany dolewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i reszta soku z cytryny. Wkładamy szparagi i podgrzewamy.  


Tagi: szparagi
21:15, rozmaryn_ka , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 maja 2012

Danie bardzo łatwe i ekspresowe w przygotowaniu. Doskonałe na szybki obiad, zajmuje niecałe 40 minut.

Składniki:

  • ok. 400g makaronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 filety z kurczaka
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 125 ml czerwonego wina
  • 400g pokrojonych pomidorów w puszce
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • parmezan

Filety kroimy w większą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż lekko się zarumienią. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i marchewkę i gotujemy przez 5 min. aż warzywa zmiękną. Dodajemy wino i pomidory o raz przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy przez 15 min na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy i mieszamy z połową sosu. Rozkładamy porcje na talerzach i nakładamy resztę sosu. Przed podaniem posypujemy parmezanem.


piątek, 25 maja 2012

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki różnych posiekanych ziół (pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk)
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej do blachy

 

Paprykę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy, suszone pomidory również kroimy i wsypujemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, jajka, zioła i doprawiamy do smaku. Z mięsnej masy formujemy kotleciki i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 185 st.

Kotleciki podajemy z sosem, który przygotowujemy następująco: przeciśnięty czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem.

Pikantne kotleciki z papryką: taką wersję uzyskamy dodając dodatkowo do mięsa papryczkę chilli, która również drobno siekamy lub zastępując słodką paprykę w proszku ostrą papryką.


środa, 23 maja 2012

Składniki na 14 babeczek:

  • 80g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100g drobinek czekoladowych
  • 50g drobno posiekanych orzechów

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Roztopione i przestudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki suche, po czym łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy i delikatnie mieszamy łyżką. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy babeczki na kratkę, aby odparowały.

zmodyfikowany przepis z książki "200 cupcakes"