...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


poniedziałek, 09 lipca 2012

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru + 2 łyżeczki do posypania
  • 2 jaja
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Do miski wkładamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski. Kawę mieszamy z łyżeczką gorącej wody i dodajemy do jednej części ciasta. Używając łyżeczki wypełniamy papierowe foremki ciemną i jasną masą. Wierzch pokrywamy płatkami migdałów  i posypujemy cynamonem zmieszanym z 2 łyżeczkami cukru pudru.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

Inspiracje: "200 cupcakes" Joanna Farrow

 

 

piątek, 06 lipca 2012

 

Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie młodych ziemniaczków. Smakują prawie jak te pieczone  w ognisku, urozmaicone jedynie zapachem czosnku i świeżego rozmarynu... Doskonałe do ryby, grillowanego lub pieczonego mięsa.

Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w posolonej wodzie, aż będą miękkie i odcedzamy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy ziemniaki wraz z kilkoma ząbkami czosnku ( czosnek w skórce rozgniatamy szerokim nożem na desce ) oraz gałązką świeżego rozmarynu. Podsmażamy, aż skórka ziemniaków będzie mocno spieczona. Przed podaniem doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

 

Składniki:

  • 4 filety z łososia ( ok. 200 g każdy )
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml białego wina
  • wiązka koperku
  • wiązka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 plastry limonki

 

Masło mieszamy z żółtkiem, drobno posiekaną zieleniną i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem układamy filety i smarujemy wierzch ziołowym masłem. Do naczynia z rybą wlewamy wino i dodajemy plaster limonki do każdej porcji.

Rybę pieczemy przez 30 - 35 minut w 110 st. C, następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C na kolejne 5 minut.

 

środa, 04 lipca 2012

 

 

 

Składniki:

  • 4 białka
  • 300 g cukru pudru
  • 75 g czekolady w proszku o smaku tiramisu ( można zastąpić kakao )
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody
  • 125 g posiekanych orzechów włoskich
  • masło do posmarowania 

 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę w proszku ( ew. kakao ), mąkę i kawę i dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy łyżkę wody i miksujemy na najwyższych obrotach. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułą. 

Na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowanym masłem, łyżką stołową wykładamy porcje zostawiając pomiędzy spore odstępy.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut. Zostawiamy do schłodzenia na 30 sekund, po czym używając szpatuły przekładamy ciastka na kratkę do wystygnięcia.