...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


środa, 20 czerwca 2012

Składniki na spód:

  • 200 g masła
  • 250 g herbatników ( użyłam McVitie's Digestives )

 

Składniki na ser:

  • 800 g sera białego trzykrotnie mielonego ( lub z wiaderka )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka ekstraktu z wanilii

poza tym 400 g truskawek i cukier puder do oprószenia ciasta.

 

Herbatniki rozkruszamy i mieszamy mikserem z roztopionym masłem. Masą wykładamy tortownicę o średnicy ok 25 cm i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii, a następnie powoli dodajemy ser wciąż ucierając. Na koniec dodajemy budyń w proszku. Masę serową wylewamy na spód z ciastek a na wierzch układamy jedna przy drugiej przekrojone na pół truskawki. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę.

Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki...lepiej smakuje, kiedy postoi kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

wtorek, 19 czerwca 2012

Te pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do ryby lub kurczaka. Alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pomidorowego puree
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • świeża pietruszka do posypania
  • sól i pieprz

 

Obrane i pokrojone w duże kostki ziemniaki gotujemy w wodzie przez 5 minut.

Paprykę podsmażamy na patelni aż będzie mocno brązowa, następnie mieszamy ją razem z oliwą i puree. Odcedzone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pokrywamy je przygotowaną pastą. Zgniatamy czosnek w skórkach szerokim nożem i układamy je między ziemniakami. Posypujemy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem.

Pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut ( aż będą mocno spieczone i miękkie w środku ). 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki polewamy sokiem z cytryny i z powrotem wkładamy do piekarnika. 

Ziemniaki podajemy posypane świeżą pietruszką. Jeśli chcemy dodać potrawie pikanterii możemy zastąpić smażoną paprykę ostrą papryką.

 


poniedziałek, 18 czerwca 2012

Składniki na marynatę:

  • ok. 150 g suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • łyżka kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

poza tym potrzebujemy całego kurczaka ok. 1,5 kg i rękaw do pieczenia.

Do miski wkładamy suszone pomidory i wlewamy zalewę ze słoiczka ( ja miałam ok. 100ml zalewy), dodajemy kapary, nieobrany i zmiażdżony szerokim nożem czosnek, igiełki rozmarynu, tymianek oraz pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynatą smarujemy kurczaka, w środku i pod skórą również, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kurczaka możemy zamarynować nawet dzień wcześniej. 

Umieszczamy mięso w rękawie i w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po godzinie przecinamy rękaw na środku i pieczemy przez kolejne 10 minut. Nożycami rozcinamy kurczaka na porcje.

 


 

piątek, 15 czerwca 2012

To mój "najulubieńszy" sernik...zawsze jestem pierwsza w kolejce do niego:) wspaniały kremowy smak sera z kokosową nutą, kakaowe ciasto, pychota.. przepis jest niezawodny, za każdym razem ciasto jest udane.

 

 


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • aromat rumowy

 

Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowe ) zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną trochę mniejszą, i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.

 

Składniki na ser:

  • 1 kg sera białego, dwukrotnie lub trzykrotnie mielonego ( może być gotowy ser z wiaderka )
  • 100 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy ( lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej )
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • aromat kokosowy ( lub śmietankowy, migdałowy )

 

Margarynę ucieramy z cukrem, po czym dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Tak samo postępujemy z serem, dodajemy po jednej łyżce powoli miksując. Następnie dodajemy budyń, mleczko kokosowe, wiórki i aromat. 

Z białek ubijamy pianę i dokładamy do masy serowej po trochu delikatnie mieszając.

Dużą formę ( 26x37 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, wylewamy na to serową masę i na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową, żeby nie spiekło się zbytnio z góry. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut ( zdejmując z niego wcześniej folię ), następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy powoli wystygnąć. 

Sernik najlepszy jest na drugi dzień... wierzch posypujemy cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.

 


czwartek, 14 czerwca 2012

Składniki:

  • ok. 700 g schabu (w plastrach o grubości ok. 1 cm)
  • 2 duże marchewki
  • ok. 150 g fasoli szparagowej
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka świeżej posiekanej pietruszki 
  • łyżka świeżo posiekanego kopru
  • olej do smażenia

 

Schab lekko rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące. Obsmażamy z obu stron na patelni i przekładamy do szerokiego garnka. Marchew kroimy w krążki, fasolę na mniejsze części a ziemniaki w kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, paprykę w proszku, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem tak, aby nie zakrywał całkiem warzyw. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodajemy świeżą pietruszkę i koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy dodatkowo zrobić zasmażkę i zagęścić.

 


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Na takie bułeczki natknęłam się w pewnym supermarkecie. Jako że nie mam do niego po drodze i nie będę miała okazji kupić ich ponownie pomyślałam, że mogę zrobić je sama:) Przepis na ciasto zaczerpnęłam z blogu http://kreacjawkuchni.blogspot.co.uk/2011/03/vegans-rocks-pizza-rolls.html, gdzie znalazłam podobne bułeczki.

 

Ciasto:

  • opakowanie drożdży w proszku (7 g)
  • 2 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 1 - 1 1/2 szklanki ciepłej wody

 

Oba gatunki mąki i drożdże mieszamy i przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy oliwę i sól, a następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na ok. godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy wg własnego uznania. Ja przygotowałam zwyczajny pomidorowy z ziołami, czosnkiem i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.

 

Po wyrośnięciu ciasta, formujemy je  w długi prostokąt ok 20cm x 10cm, podsypując mąką, żeby nie przywierał do stołu. Smarujemy sosem całą powierzchnię i posypujemy startym serem ( 100 -150 g ). Jeśli mamy ochotę możemy posypać drobno pokrojoną szynką, oliwkami lub innymi dodatkami, które zazwyczaj dodajemy do pizzy.

Kroimy ciasto wzdłuż krótszego brzegu i zwijamy luźne ślimaczki. Układamy w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą. Pieczemy w 200 st. C ok. 20 - 30 minut.

 

 

                                      


czwartek, 07 czerwca 2012

Jakże proste i szybkie danie o wytrawnym smaku. Gotowe w 30 minut... Jedno z moich ulubionych:) Zawsze podaję z ryżem z dodatkiem masła i parmezanu, jednak doskonale pasuje również do makaronu. 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • mąka ( ok. 3 łyżek)
  • oliwa z oliwek

 

Kurczaka kroimy w większą kostkę i obtaczamy w mące. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zmiażdżone nożem ząbki czosnku i mięso. Podsmażamy ok. 5 minut, po czym podlewamy winem i dodajemy zioła. Następnie zalewamy bulionem i dusimy na najmniejszym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. W razie potrzeby doprawiamy solą.  

Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

 

wtorek, 05 czerwca 2012

Chlebek, który może mieć wiele różnych smaków... w zależności od dodatków, jakie dodamy... do swojego dodałam otręby i ziarna słonecznika, które można zamienić na inne składniki. 

 

  • 1/2 kg mąki (najlepiej razowej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki soli
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 100 g słonecznika
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru

 

W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Po wyrośnięciu rozczynu wlewamy wodę oraz pozostałe składniki i ugniatamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do formy posmarowanej olejem lub formujemy dwa mniejsze bochenki i układamy je na silikonowej macie. Wierzch możemy posypać ziarnami sezamu lub słonecznika. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy w 200 st. C przez 40 minut, aż chleb mocno zbrązowieje. Jeśli pieczemy w foremce możemy potrzebować na to więcej czasu (ok. godziny). Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratę, żeby odparował.

 

 

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Składniki na 8 naleśników:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 250 g truskawek
  • serek waniliowy (ok. 300 g)
  • olej do smażenia

 

Roztrzepane jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Wsypujemy mąkę zmieszaną z cukrem i kakao. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy trochę wody.

Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Owoce kroimy na plasterki.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem - najlepiej, jeśli użyjemy do tego pędzla. Na patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki.

Każdy naleśnik smarujemy waniliowym serkiem, układamy na nim truskawki i składamy. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym. Jednak najlepsze są polane syropem klonowym.

inspiracje: magazyn "Dobra Kuchnia"

 

 

                                                    

piątek, 01 czerwca 2012

Składniki:

  • pęczek młodych buraczków z nacią
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok 2,5 litra bulionu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • ok 80 g śmietany 30%
  • 100 g sera feta

poza tym młode ziemniaki, łyżka masła i świeży koperek.

Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa wraz z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Pokrojone buraczki dorzucamy do zupy, a po 5 minutach pokrojoną botwinkę. Odlewamy 1/3 szklanki zupy i po schłodzeniu mieszamy z mąką, następnie ze śmietaną i dolewamy powoli do zupy,żeby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlewamy porcje do miseczek i  do każdej skruszamy fetę. Posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i  posypanymi koperkiem.