...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


środa, 30 maja 2012

Wspaniała jako przystawka lub lekka kolacja. Niezwykłe połączenie owoców i mięsa, do którego zawsze podchodziłam z dystansem i tym razem zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 250-300g świeżych truskawek
  • 200g fety
  • 100g rukoli
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • płatki czerwonej papryki lub pęczek szczypiorku do obtoczenia sera
  • 8 łyżek oliwy
  • 5 łyżek octu z białego wina
  • olej do smażenia kurczaka
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

 

Umyte i osuszone filety kroimy w nieduże kawałki, solimy i smażymy na oleju. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Rukolę układamy na talerzach. Pozbawione szypułek truskawki kroimy na kawałki i układamy na rukoli razem z kurczakiem. Pokrojoną w kostkę fetę obtaczamy w płatkach papryki (jeśli lubimy pikantne smaki) lub w drobno posiekanym szczypiorku (jeśli wolimy łagodniejszą wersję). Układamy na sałatce i delikatnie mieszamy.

Ocet mieszamy z oliwą i miodem. Polewamy sosem sałatkę a na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Inspiracja: magazyn "Dobre Rady"


wtorek, 29 maja 2012

Składniki na 4 porcje:

400g szparagów

Ciasto:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 40g masła
  • 120g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • olej

Sos:

  • 50g masła
  • 40g mąki
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100g ementalera
  • sól i pieprz

Miksujemy mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli, po czym odstawiamy na pół godziny. Pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, parmezan i roztopione masło dodajemy do ciasta, mieszamy i smażymy naleśniki. 

Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy śmietanę z tartym serem, pieprz i sól. Podgotowujemy chwilę.

Szparagi obieramy, zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy i po kilka owijamy naleśnikami. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy  w 180 st. C przez 15 min. Po tym czasie zalewamy sosem i zapiekamy, aż wierzch się zarumieni.

magazyn: "kobieta i kuchnia"

 


niedziela, 27 maja 2012

Składniki:

  • 500g szparagów
  • 3 średnie ziemniaki
  • duża marchewka
  • biała część z dużego pora
  • 30g masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 100ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki do posypania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końce. Pędy kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 500ml posolonej wody z dodatkiem cukru i połową soku z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min. Szparagi odcedzamy, zachowując wywar. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę, pory tniemy w drobne paski. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy przez 5 minut. Oprószamy  mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dolewamy wywar z gotowania szparagów i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do śmietany dolewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i reszta soku z cytryny. Wkładamy szparagi i podgrzewamy.  


Tagi: szparagi
21:15, rozmaryn_ka , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 maja 2012

Danie bardzo łatwe i ekspresowe w przygotowaniu. Doskonałe na szybki obiad, zajmuje niecałe 40 minut.

Składniki:

  • ok. 400g makaronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 filety z kurczaka
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 125 ml czerwonego wina
  • 400g pokrojonych pomidorów w puszce
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • parmezan

Filety kroimy w większą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż lekko się zarumienią. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i marchewkę i gotujemy przez 5 min. aż warzywa zmiękną. Dodajemy wino i pomidory o raz przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy przez 15 min na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy i mieszamy z połową sosu. Rozkładamy porcje na talerzach i nakładamy resztę sosu. Przed podaniem posypujemy parmezanem.


piątek, 25 maja 2012

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki różnych posiekanych ziół (pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk)
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej do blachy

 

Paprykę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy, suszone pomidory również kroimy i wsypujemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, jajka, zioła i doprawiamy do smaku. Z mięsnej masy formujemy kotleciki i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 185 st.

Kotleciki podajemy z sosem, który przygotowujemy następująco: przeciśnięty czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem.

Pikantne kotleciki z papryką: taką wersję uzyskamy dodając dodatkowo do mięsa papryczkę chilli, która również drobno siekamy lub zastępując słodką paprykę w proszku ostrą papryką.


środa, 23 maja 2012

Składniki na 14 babeczek:

  • 80g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100g drobinek czekoladowych
  • 50g drobno posiekanych orzechów

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Roztopione i przestudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki suche, po czym łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy i delikatnie mieszamy łyżką. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy babeczki na kratkę, aby odparowały.

zmodyfikowany przepis z książki "200 cupcakes"

poniedziałek, 21 maja 2012

Niezwykle szybkie i łatwe danie. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i nadziewanym bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • czerwone pesto (ok. 4 łyżeczek)
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • olej do smażenia

Filety rozbijamy lekko tłuczkiem i obsmażamy na mocnym ogniu (ok. 1 min. z każdej strony). Jedną stronę podsmażonego kotleta pokrywamy pesto i całość owijamy szynką. Zazwyczaj wystarczają 2 plastry, jednak tym razem filety były tak duże, że potrzebowałam 3 plastry szynki. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25min. Można je ułożyć w jednym naczyniu z bakłażanem. Radziłabym nie dodawać żadnych przypraw, ponieważ pesto i szynka mają ich w sobie wystarczająco. 


sobota, 19 maja 2012

Zamiast standardowych i oklepanych sałatek do obiadu lub jako pomysł na kolację bądź przystawkę... Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego:)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • żółta papryka
  • puszka pomidorów (odsączona z soku)
  • 250 g mozzarelli
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
  • łyżka oliwy i łyżka masła
  • starty parmezan i bułka tarta do posypania wierzchu bakłażanów

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 30 min, aż pojawi się sok. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz pomidory, doprawiamy ziołami i przyprawami. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.

Kuchennym ręcznikiem osuszamy bakłażany z soku, układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wypełniamy nadzieniem (bakłażany można podlać odrobiną sosu z nadzienia). Wierzch posypujemy parmezanem, a następnie bułką tartą i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w 200 st. C. 


Składniki na farsz:

  • 250g świeżego szpinaku
  • 250g twarogu
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól i gałka muszkatałowa
  • bułka tarta i jajko do obtoczenia

Smażymy naleśniki. Szpinak kroimy i smażymy na maśle, pod koniec dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy całe jajko i ser. Dokładnie mieszamy, rozkładamy na naleśnikach i formujemy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy.

wtorek, 15 maja 2012

Zainspirowana wizytą w pewnej pierogarni postanowiłam zrobić Swoje Pierwsze W Życiu Pierogi:) i...odniosłam sukces:) nie wiedzieć czemu, zawsze stroniłam od lepienia, które okazało się całkiem proste...

Ciasto na Pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów

Farsz:

  • 1kg świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3 kulki mozzarelli (x250g)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

 

Świeży szpinak dokładnie myjemy (możemy posiekać, ale niekoniecznie). Mrożony odmrażamy i odsączamy. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładamy szpinak, doprawiamy i smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy, aż się rozpuści. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Ugniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy cienkie placki i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, zlepiamy i odkładamy na oprószonej mąką deskę. Do wrzącej i osolonej wody, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy po kilka pierogów przez 5 minut.

Pierogi mocno smażymy na tłuszczu i podajemy z sosem czosnkowym.

Sos Czosnkowy: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 100 ml jogurtu naturalnego.


 
1 , 2