...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Kokosowy

To mój "najulubieńszy" sernik...zawsze jestem pierwsza w kolejce do niego:) wspaniały kremowy smak sera z kokosową nutą, kakaowe ciasto, pychota.. przepis jest niezawodny, za każdym razem ciasto jest udane.

 

 


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • aromat rumowy

 

Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowe ) zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną trochę mniejszą, i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.

 

Składniki na ser:

  • 1 kg sera białego, dwukrotnie lub trzykrotnie mielonego ( może być gotowy ser z wiaderka )
  • 100 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy ( lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej )
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • aromat kokosowy ( lub śmietankowy, migdałowy )

 

Margarynę ucieramy z cukrem, po czym dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Tak samo postępujemy z serem, dodajemy po jednej łyżce powoli miksując. Następnie dodajemy budyń, mleczko kokosowe, wiórki i aromat. 

Z białek ubijamy pianę i dokładamy do masy serowej po trochu delikatnie mieszając.

Dużą formę ( 26x37 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, wylewamy na to serową masę i na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową, żeby nie spiekło się zbytnio z góry. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut ( zdejmując z niego wcześniej folię ), następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy powoli wystygnąć. 

Sernik najlepszy jest na drugi dzień... wierzch posypujemy cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.

 


piątek, 15 czerwca 2012, rozmaryn_ka
Sernik Kokosowy2012/06/15 12:06:08http://rozmarynka.blox.pl/2012/06/Sernik-Kokosowy.html
Komentarze
2012/06/15 12:38:54
Bardzo smakowity sernik! Z przyjemnością dodam przepis do akcji, ale musisz wcześniej wkleić banerek akcji z odnośnikiem - albo pod przepisem albo w bocznym pasku bloga. Pozdrawiam :)
-
2012/06/15 12:46:05
Banerek jest już od dawna umieszczony po lewej stronie:)
-
2012/06/15 12:48:02
cudnie wygląda :))) chyba go upiekę na piknik do szkoły
-
2012/06/15 12:55:30
W takim razie przepraszam za niedopatrzenie! Przepis dodany ;)
-
2012/06/15 17:32:38
Może i ja wreszcie się odważę i stworzę takie cudo!!!
-
2012/06/16 10:36:25
milena 127 zachęcam do spróbowania i gwarantuję sukces:) izaa_a świetny pomysł na piknikową przekąskę..
-
2012/06/30 11:32:40
Wydaje mi się czy juz te zdjęcie gdzieś widzialam???
Mniejsza o to. Sernik wygląda ładnie, jednak sama kiedys taki jadlam i nie przypadł mi do gustu. te wiórki kokosowe w masie mi przeszkadzały. Zdecydowanie wole serniik bez dodatków, ale przepis podam koleżance :)
-
2012/07/02 12:45:28
ervisha, może poprostu widziałaś je na moim blogu:)?? mam głęboką nadzieję, że nikt ich nie skopiował..... wiadomo, że gusta są różne i nie wszystkim smakuje to samo... muszę przyznać, że pewnego razu przedobrzyłam z wiórkami kokosowymi i też mi trochę przeszkadzały, ale myślę że ta porcja wiórek jest w sam raz... są prawie niewyczuwalne, a kokosowy smak bardziej nadaje mleko kokosowe.. pozdrawiam:)