...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak Pieczony w Suszonych Pomidorach

Składniki na marynatę:

  • ok. 150 g suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • łyżka kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

poza tym potrzebujemy całego kurczaka ok. 1,5 kg i rękaw do pieczenia.

Do miski wkładamy suszone pomidory i wlewamy zalewę ze słoiczka ( ja miałam ok. 100ml zalewy), dodajemy kapary, nieobrany i zmiażdżony szerokim nożem czosnek, igiełki rozmarynu, tymianek oraz pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynatą smarujemy kurczaka, w środku i pod skórą również, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kurczaka możemy zamarynować nawet dzień wcześniej. 

Umieszczamy mięso w rękawie i w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po godzinie przecinamy rękaw na środku i pieczemy przez kolejne 10 minut. Nożycami rozcinamy kurczaka na porcje.

 


 

poniedziałek, 18 czerwca 2012, rozmaryn_ka
Kurczak Pieczony w Suszonych Pomidorach2012/06/18 14:18:52http://rozmarynka.blox.pl/2012/06/Kurczak-Pieczony-w-Suszonych-Pomidorach.html

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/20 20:29:45
Jestem ciekawa jak smakuje kurczak z kardamonem, z kawą jest super!Czy kardamonu można używać też do innych mięs ?
-
rozmaryn_ka
2012/06/21 10:55:59
Kardamon ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, więc na pewno można dodać go też do innych mięs. W mojej kuchni zadebiutował właśnie z kurczakiem, i mimo że suszone pomidory przodują w tej potrawie, można wyczuć nowy i wyjątkowy smak...
Na pewno nie zawaham się użyć go ponownie:)