...internetowy notes z przepisami..
Wszystkie zdjęcia na blogu są dziełem autorskim. Zabronione jest kopiowanie, przetwarzanie oraz rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody. Proszę o uszanowanie moich praw autorskich.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Blog > Komentarze do wpisu

Hiszpańskie Ziemniaki

Te pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do ryby lub kurczaka. Alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pomidorowego puree
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • świeża pietruszka do posypania
  • sól i pieprz

 

Obrane i pokrojone w duże kostki ziemniaki gotujemy w wodzie przez 5 minut.

Paprykę podsmażamy na patelni aż będzie mocno brązowa, następnie mieszamy ją razem z oliwą i puree. Odcedzone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pokrywamy je przygotowaną pastą. Zgniatamy czosnek w skórkach szerokim nożem i układamy je między ziemniakami. Posypujemy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem.

Pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut ( aż będą mocno spieczone i miękkie w środku ). 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki polewamy sokiem z cytryny i z powrotem wkładamy do piekarnika. 

Ziemniaki podajemy posypane świeżą pietruszką. Jeśli chcemy dodać potrawie pikanterii możemy zastąpić smażoną paprykę ostrą papryką.

 


wtorek, 19 czerwca 2012, rozmaryn_ka
Hiszpańskie Ziemniaki2012/06/19 11:23:12http://rozmarynka.blox.pl/2012/06/Hiszpaskie-Ziemniaki.html

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/20 20:21:44
Jeszce nigdy nie udało mi się fajnie upiec ziemniaczków, albo mam zły piekarnik albo zbytnio się spieszę w ich przygotowywaniu!Bardzo ciekawy przepis, jutro wypróbuje:)
-
rozmaryn_ka
2012/06/21 10:43:24
Powodzenia!! Tym razem na pewno się uda!! Czekam na relacje:):)